Recensie: X Factor aflevering 2

05-02-2011 12:00

Er zal best even gevloekt zijn bij RTL toen de kijkcijfers van de eerste aflevering van seizoen 4 van X Factor bekend werden. Niet alleen scoorde Flikken Maastricht beter, ook Sterren Dansen Op Het IJs van SBS6 trok meer kijkers. Zou Nederland dan toch talentenjachtmoe zijn? Blijkbaar niet, want vrijdagavond scoorde X Factor aanzienlijk beter. Zo’n twintig procent meer mensen stemden af op RTL4.

Pippi
Schreef ik vorige week al over de veranderde opzet van de audities, het lijkt er steeds meer op dat RTL nadrukkelijk heeft gekozen voor kwaliteit. Natuurlijk is er nog wel te lachen om sommige audities, of verbazing dat matige zingende mensen doorgaan, maar overall blijkt het programma toch vooral in het teken te staan van zangtalent. De vijver is nog niet leeg.

Tegelijk bekruipt je regelmatig het gevoel dat je als kijker belazerd wordt. Neem bijvoorbeeld Hanneke van Diggelen. De 27-jarige gehandicaptenwerkster vond op 21-jarige leeftijd de Heer. “Het leven zonder God is eenzamer. Met God heb ik het gevoel dat ik echt leef. Er is niets dat mijn hart zo vult als Gods liefde”, zegt de roodharige vrouw die op het oog dan misschien wel het licht, maar al jaren geen kledingwinkel van binnen heeft gezien. Dat valt ook Gordon op. “Alsof de moeder van Pippi Langkous het podium oploopt.”

Ondanks haar enorme EO Jongerendag-gehalte, toont Hanneke zich wel een aanwinst voor X Factor met haar versie van ‘To Make You Feel My Love’. Al toont de jury zich nog niet voldoende overtuigd. Het kwartet heeft vooral moeite met het uiterlijk van de kandidate. “Ik vraag mij af of X Factor voor jou wel het juiste programma is”, is Stacey Rookhuizen hard in haar commentaar. Het lijkt haast gespeeld. Zeker de manier waarop de jury als een blad aan de boom omslaat na Hanneke’s herkansing met ‘Amazing Grace’, roept twijfel op.

Botox
Wie ook goed kon acteren, is Audrey Landers. In de jaren ’80 van de vorige eeuw maakte zij furore als Afton Cooper in de populaire televisieserie Dallas. Inmiddels is zij alweer zeventien jaar moeder van zoon Daniel, met wie zij vanuit Florida naar de Heineken Music Hall is gekomen. En Audrey ziet er haast jonger uit dan ten tijde van de hitserie uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Girl, you gotta love Botox.

Daniel heeft niet alleen zijn moeder, maar ook een heuse PR-dame, een coach en twee beveiligers mee naar Amsterdam Zuidoost genomen. Zijn ‘You Give Love A Bad Name’ is weliswaar flink over the top, het is in de ogen van de jury voldoende om Daniel door te laten gaan naar de X Campus. Waar waarschijnlijk Arie Boomsma op hem zal staan te wachten.

Enge ouders
Niet alleen de familie Landers geeft een ongemakkelijk gevoel, dat is helemaal het geval bij Pauliena Dewus uit Den Haag. Het 18-jarige meisje is met haar pusherige vader naar de auditie gekomen. Pauliena behoort tot een Sinti-familie. “Sinti betekent zigeuner”, legt ze uit. “Mijn oma heeft denk ik wel 250 kleinkinderen en overkleinkinderen.” Of oma trots is op haar kleindochter, valt te betwijfelen. Het arme zigeunermeisje slaagt erin haar hele versie van ‘Fallin’’ off key te zingen, ook een kwaliteit.

De jury is onverbiddelijk, haar griezelige vader is het er duidelijk niet mee eens. Martijn Krabbé kijkt samen met pa in de coulissen naar de auditie. “Ik ben het ook heel vaak niet met ze eens hoor”, probeert de presentator snel het vege lijf te redden.

Klein talent
Waar Pauliena door de mand valt, weten andere meiden de jury wel te overtuigen. Kandidate Laura Ponticorvo – wat kan ze goed schaatsen hè? – zorgt voor wat vileine opmerkingen onderling, maar mag – vooral op haar uiterlijk – wel door. Beri (18) krijgt de jury aan het lachen. “Dit moet een act zijn”, fluistert Angela Groothuizen naar haar collega’s. “Mijn moeder weet niet eens dat ik kan zingen”, zegt het meisje, dat ‘Glitter In The Air’ van P!nk zingt. Zij doet dat met zoveel overtuiging en ook best goed, waardoor het moeilijk te geloven is dat zij onervaren is. Ondanks dat de jury het niet helemaal vertrouwt, mag ook Beri door naar de X Campus.

Daar krijgt zij gezelschap van de inmiddels 16-jarige – maar ten tijde van de auditie 15-jarige Jess Mougin, een poppetje met een dijk van stem. “Je bent wel jong, maar niet te jong”, vindt Angela. “Wat een waanzinnig goede auditie was dit”, kirt Eric van Tijn. “Een voorbeeld van hoe een auditie hoort te zijn”, voegt Gordon eraan toe. Woorden van dezelfde strekking, krijgt de 19-jarige Rolf uit Nieuw-Vennep. Afgaande op voice over Jeroen Nieuwenhuize (“Mensen die talent denken te hebben, zoals Rolf”) verwacht je eigenlijk niks.  Met veel overtuiging zingt de student ‘The Love Of My Life’ van Donny Osmond. “Er zat meer soul in dan Donny Osmond ooit heeft gehad”, jubelt Eric.

Rolf is zeker niet de enige man die verbaast. De 27-jarige Sebastiaan scoorde met de Zweedse producer Basshunter al een nummer 1-hit in Groot-Brittannië, “maar dat zegt niks”, zegt de jury. Om vervolgens weggeblazen te worden door zijn versie van ‘Spinning Wheel’ van Blood, Sweat & Tears. Ook de Ghanees Musah mag naar de X Campus. Met ontbloot bovenlijf doet hij zijn auditie, wat vooral bij Stacey duidelijk in de smaak valt. De 21-jarige leraar Tom droomt eigenlijk van een toekomst als voetbalcommentator, maar mag het na zijn versie van ‘You Don’t Know’ van Milow eerst nog even bij X Factor proberen.

Steen
De groepjes zijn tot nu toe duidelijk in de minderheid bij X Factor 4. In aflevering 2 zien we er slechts twee. Eerst ‘tweeling’ Dennis en Jeffrey. Dat is eigenlijk al teveel aandacht voor deze waardeloze act, toch gaan ze door. Het trio Sim’Ran – dat eerder afviel bij Holland’s Got Talent – rechtvaardigt hun deelname aan de X Campus wél met een prachtige gospelmedley.

Zo blijkt ook na de tweede aflevering van seizoen vier van X Factor dat er nog voldoende talent aanwezig is in Nederland. Je vraagt je toch af onder welke steen zij de afgelopen jaren verborgen hebben gezeten.