Het nieuwe werken werkt stressverhogend. Zes tips voor jou en je baas.

30-06-2012 12:06

Het ‘nieuwe werken’ is de nummer één hype voor de werkende klasse en bron van inkomsten voor zakelijke dienstverleners. Het ‘nieuwe werken’ wordt als één van de oplossingen gezien voor het optimaal combineren van werk en privé. Thuiswerken hoort daarbij. In deze tijden waarin alles duurder wordt en de hulp in de huishouding en kinderopvang niet meer in het huishoudbudget passen, willen steeds meer mensen thuiswerken. Om de verkeerde redenen. Pas op, thuiswerken werkt ook stressverhogend en is niet in alle gevallen zinvol. Bezint voor je begint. En als je dan toch per se wilt thuiswerken zijn dit zes waardevolle tips voor jou en je manager.

Tip één: Maak  duidelijke afspraken over taken en doelen
De meeste managers zijn gewend te sturen op je aanwezigheid. Zij hebben geleerd te sturen vanuit wantrouwen. Als ze je niet zien denken ze dat je niets doet. Maak dus duidelijke afspraken over taken en doelen. Spreek af wat je doet en welk resultaat van je verwacht wordt. En hoe je dat doet is aan jou. Manage je manager dus. Leer je manager te sturen op resultaat.

Tip twee: Word geen deserteur
Zorg voor draagvlak bij je collega’s. Collega’s zijn net mensen. Ook zij zullen de neiging hebben om u als nieuwe werker neer te zetten als deserteur. Veel gehoorde kreet is:  “Hij is er nooit als je hem nodig hebt.”  “Joost? Die zal wel weer thuis zitten.”  Helaas zorgt dit rattengedrag vaak voor het mislukken van initiatieven rondom het ‘nieuwe werken’.

Tip drie: De virtuele koffiemachine
Wordt geen ‘éénpitter’ in loondienst. Zorg dat je contact houdt met de je collega’s. Zorg voor een virtuele koffiemachine. Gebruik  twitter, yammer, intranet, msn, skype  etc. etc. om aangesloten te blijven. Afzondering kan namelijk slecht uitpakken bij promoties of ontslagrondes, want uit het oog kan uit het hart betekenen. Wees op je hoede.

Tip vier: Werk!
Zorg dat je huisgenoten (kinderen, partners, opa’s en oma’s) weten dat je aan het werk bent. Thuiswerken betekent niet dat je een vrije dag hebt. Huisgenoten kunnen je aanwezigheid beschouwen als het hebben van een vrije dag en een beroep op je doen. Smeer geen boterhammen voor je kinderen, ga geen koffiedrinken met de buren. Maak duidelijk dat je aan het werk bent.

Tip vijf : Zeg wat je doet en doe wat je zegt
Blijf communiceren. Vertel aan het einde van je werkdag aan je manager en directe collega’s wat je hebt gedaan. Het helpt echt. Ook al lijkt het niet van belang. Want net als bij tip drie is uit het oog uit het hart.

Nog een paar extra tips voor de manager
Je komt er niet onderuit. Het nieuwe werken is er,  je medewerkers willen flexibiliteit en dus ook thuiswerken. De sleutel voor het succes ligt alleen bij jou. Durf los te laten, help je medewerker met de tips die hierboven staan. Vertrouwen is goed en controleer om complimenten te kunnen geven. Je kan het!

Ruud van Es volgt, observeert en geniet van de zichtbare  gewenste en ongewenste effecten van menselijk gedrag. @rudivanes

CC-Foto: Shinealight.