Zomergastenrecensie: Micha Wertheim

30-07-2012 09:43

De Belg begint er een beetje in te komen lijkt het. Maar we zijn er nog niet. Aan de gast lag het niet. “Ik wil mensen in de war brengen. En mijzelf.”

Jan Leyers heeft de zwaarste job van het land: Zomergasten presenteren. Het siert de Belg dat hij zich ontwikkelt. Was hij vorige week bij Henny Vrienten te mat, afwachtend en misschien te dociel, deze keer pakte hij door. Hij stelde bijvoorbeeld wedervragen. En dat is goed. Het probleem was echter dat de gast een maatje te groot was voor de presentator.

Wertheims golem heet DWDD
Opvallend was dat Wertheim kampt met een angst voor De Wereld Draait Door. Enkele malen liet hij de naam van het programma vallen. Je kon de vinger er niet achter krijgen maar hij is er bang voor. Het lijkt alsof Wertheim worstelt met zichzelf. Hij wil niet te politiek correct zijn maar ook niet te plat. Met zo’n instelling ligt de middelmaat natuurlijk onverbiddelijk op de loer en een optreden bij DWDD hoort daar onvermijdelijk bij. Wertheim is bang en die angst is De Wereld Draait Door. Hij heeft nog nooit in het programma gezeten en dat is knap daar gans bekend en minder bekend Nederland te gast is geweest. Wertheims golem heet DWDD, zoveel is duidelijk.

” Wertheim verloor de interesse in zijn gastheer en nam – terecht – de regie over. ”

Fuck the Jews
En dan het gesprek. Dit was een aflevering van Zomergasten waarvan je fragmenten wil terugzien in Zomergasten. Zoals gezegd begon Leyers sterk. Hij vroeg bijvoorbeeld door en dat is winst. De ietwat matte Wertheim kreeg vervolgens lol in het gesprek. Alsof hij het opeens doorhad: ‘Dit is mijn show’. En toen ging het mis. Wertheim verloor de interesse in zijn gastheer en nam – terecht – de regie over. Het leek namelijk alsof Leyers zich niet had voorbereid. Ook gaf de Belg een slechte imitatie van Mart Smeets weg. “Dan nu Doug Stanhope, mag ik hem zo noemen?”
De onverbiddelijke Wertheim: “Zo heet hij.”
Fuck the Jews kijkt u overigens hier terug. Af en toe na een betoog knikte Wertheim naar Leyers. “Je snapt er niets van maar nu mag jij wat zeggen,” zei dat knikje.

Plasje
Vervolgens het lot van de recensent: ik moest een plasje doen tijdens de uitzending. Daardoor heb ik een vraag van Leyers gemist. Het antwoord van Wertheim kreeg ik wel mee toen ik terugkeerde in de salon: hij rolde met zijn ogen. Dodelijke maar mooie televisie.

“De Zomergastenavond van Wertheim moet een verrassende en onverwachte worden, met comedy, kunst en verwarring,” schreef de VPRO op haar website. “Ik wil mensen in de war brengen. En mijzelf,” zei Wertheim. Missie geslaagd.

” Wie niet weet wie Rob Muntz is, is niemand. Koningin Juliana prinses noemen is ronduit affreus. We blijven de Belg een kans geven, het experiment is interessant. Maar het zou leuk zijn als Zomergasten volgend jaar gepresenteerd wordt door iemand die wel wat heeft met Nederland. “

Wie niet weet wie Rob Muntz is, is niemand
Dan nog even over Leyers. Wie niet weet wie Rob Muntz is, is niemand. Koningin Juliana prinses noemen is ronduit affreus. We blijven de Belg een kans geven, het experiment is interessant. Maar het zou leuk zijn als Zomergasten volgend jaar gepresenteerd wordt door iemand die wel wat heeft met Nederland en zijn prachtige (televisie-)geschiedenis. Micha Wertheim is misschien wel een goede opvolger. Er is namelijk niets mis met een presentator die wél gevoel voor humor heeft.

P.S.
Het Micha Wertheim-Genootschap was zo goed het Derde Scherm online te zetten.