Sziget: laat je door het toeval leiden

12-08-2012 11:55

Op Sziget draait het niet om de muziek. Dat klinkt gek voor een popfestival, maar je gaat er niet heen voor de grote namen. Uniek aan het festival, dat dit jaar haar twintigste verjaardag viert, is de locatie op een eiland in het centrum van een grote Europese hoofdstad. Ben je het eiland beu, dan kan je musea bezoeken, goed uit eten, het nachtleven in duiken, of het stof van je afspoelen in één van de vele thermale badhuizen in Boedapest.

Midden tussen Hongaars dorpsfeest en popfestival
Sziget houdt het midden tussen een Hongaars dorpsfeest en een groot westers popfestival. Op het stoffige festivalterrein staan tussen de podia eettenten met tafels die kreunen onder het gewicht van grote stoofpotten voedsel. In de zinderende Midden-Europese zomerhitte spoelen hongerige Szigetbewoners de warme prak weg met pullen goedkoop bier – een halve liter kost ongeveer twee euro. Op de achtergrond speelt een kakafonie aan muziekstijlen door elkaar heen – techno, blues,rock, jazz. Het is zeven uur ’s avonds en dertig graden celsius.

Het uitpuilende programmaboekje heeft een verlammende werking. Een keuze maken is onbegonnen werk. Je moet met militaire precisie een aanvalsplan maken om niets te hoeven missen, en de discipline van een marathonloper hebben om je niet onderweg naar de volgende act je af te leiden door, ik noem maar wat, een soort speeltuin waarin Europa onder het communisme wordt nagedaan.

Goed, met de Sziget-app kan je je favoriete programma samenstellen. Dat is handiger dan zo’n boekje. Reuze nuttig, als de batterij van je smartphone het zo lang uithoudt. Op Sziget kan je je beter door het toeval laten leiden. Zie maar waar je terecht komt. Neem gisteravond, bijvoorbeeld. Op het hoofdpodium gaven de Stone Roses een mat concert voor een ingedut publiek. Ik besloot er de brui aan te geven en wat vrienden in de stad op te zoeken. Op weg naar mijn huurfiets liep ik langs de Roma-Tent waar de Boedapestse zigeunerband Vojasa met opzwepende Balkanklanken het Szigetpubliek de tent uit swingde. Werd het toch nog een mooie avond.
Tips:

  1. De Romatent is één van onderschatte topattracties, waar vaak harder gefeest en gedanst wordt dan in de Arena, het electronische danspaleis op het eiland.
  2. Met een fiets ben je het snelst in de stad. Een fiets huren kost ongeveer 10-15 euro per dag.