Filmrecensie: The Woman in Black

02-10-2012 15:03

Op een zaterdagavond, met de gordijnen dicht, het licht uit en volume op drilboor is dit de film die doorspeelt als deze al lang is afgelopen. Normaal gesproken heb ik niet zo’n last van, laat ik het even als volgt noemen, de real life impact. Een uitermate spannende film die ons zelfs het licht aan liet doen op kamers waar je normaal alles op de tast doet. Voor mij een van de beste horrors in zijn soort.

Verhaal
De jonge advocaat Arthur Kipps – Daniel Radcliffe – krijgt de opdracht naar een afgelegen dorpje af te reizen om het papierwerk van een onlangs gestorven cliënt te regelen. Terwijl hij alleen in het afgelegen huis aan het werk is ontdekt hij een aantal tragische geheimen. Hij voelt zich steeds minder op zijn gemak wanneer hij telkens een in zwart geklede mysterieuze vrouw blijft zien. De lokale bevolking wil hem niet helpen om er achter te komen wie de vrouw is, en voor hij het weet is hij verwikkeld in een race tegen de klok, als hij haar ware bedoelingen ontdekt.

Daniel Radcliffe
Je zou verwachten een film met Daniel Radcliffe – beter bekend als Harry Potter – niet te kunnen accepteren als een enge volwassen film, maar Radcliffe is geen jongetje meer en speelt een uitstekend stuk. Zeer goed acteerwerk van deze zwerkbalplayer. Het gebruik van licht en kleuren-filters tekent een hele griezelige sfeer. Perfect camera- en montagewerk zorgen ervoor dat je de hele film op een bepaald spannings-niveau zit met heerlijke schrik-momenten. Daarbij komen er een aantal poppen in de film voor die ik niet naast mijn bed zou willen hebben staan. Poppen met een angstaanjagend uiterlijk.

Ergo conclusio
De film speelt zich af in de tijd waar nog veel met paard en wagen werd gereden en waar de belichting en effecten uitstekend op zijn aangepast. Het huis waar de gruwelen afspelen is een van de betere ‘spookhuizen’ die ik heb gezien in films. Het verhaal had iets origineler gekund,  hier geen uitspraken over wegens het verklappen van de plot, maar het einde daarentegen was uitermate verrassend. The Woman in Black is gebaseerd op het gelijknamige boek van Susan Hill en scoort op IMDB niet hoger dan een 6,5. Een score die mijn inziens – en de mannen met wie ik deze film keek – veel te laag is. Een absolute must-see als je van horrors houdt.

De trailer

@BasMatthee kijkt iedere zaterdagnacht wanneer zijn vrouw niet thuis is een horrorfilm alvorens de donkere fietspaden te trotseren richting de kroeg.